Ontspannen door Klank

KLANKSCHALEN worden in Boeddhistische kloosters al eeuwen gebruikt als instrument bij meditatie of gewoon om uit te eten.

Rust en ontspanning horen in het gebied van de Himalaya tot de natuurlijke levenshouding, die in onze cultuur bijna verloren is geraakt. In West Europa bestaat een groeiende belangstelling voor deze wonderlijke “singing bowls”. Meestal worden ze gebruikt tijdens meditatie maar ook binnen de gezondheidszorg doen ze steeds meer opgang vanwege hun heilzame werking.

De klanken van klankschalen brengen ons naar een innerlijk rustpunt en blijken een genezende werking te hebben. Door ze op het lichaam te plaatsen resoneren hun trillingen tot in de diepste lagen van lichaam en geest en zorgen zo voor voeding en kracht.

Oude klankschalen komen meestal uit Tibet en Nepal, zijn met de hand vervaardigd uit een legering van zeven metalen in een onbekende verhouding: goud, zilver, koper, kwik, ijzer, tin en lood. Deze samenstelling hangt samen met de zeven planeten. Bij het zingen van de schalen worden de onder- en boventonen hoorbaar.

Wie eens een steentje in stilstaand water heeft gegooid weet hoe trillingen zich als concentrische cirkels verspreiden. Als men beseft dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat kan men zich voorstellen wat geluidstrillingen in het lichaam teweeg brengen. Elk lichaamsgebied heeft een eigen trillingsfrequentie. Welke klankschaal op welk gebied wordt toegepast is een kwestie van kennis en ervaring.

Het KLANKBED is een instrument dat handmatig voor mij werd vervaardigd. Het bestaat uit een klankkast aan de onderkant bespannen met 23 gelijkgestemde snaren die tijdens het bespelen zowel onder- als boventonen voortbrengen. Tijdens het bespelen stem ik mij af op de cliënt die op het bed ligt. Net als bij de klankschalen hebben de klanken een uitermate rustgevend effect. De cliënt ligt als het ware in een bad van ontspannend geluid waardoor afvalstoffen uit het hele lichaam worden losgemaakt. Na een behandeling is het belangrijk voldoende water te drinken zodat afvalstoffen kunnen afvloeien.